Kunskapsfesten 2021

Här hittar du programpunkterna och nyheter från 2021.

Programpunkter 2021

Titta i efterhand

Vetenskap, världsbild och värderingar: Varför är vetenskap viktigt?

Reflekterande samtal om varför vetenskap är viktigt och rör alla. Medverkande: Cissi Askwall (på fotot), generalsekreterare, Vetenskap & Allmänhet, och Jonas Stier, professor i socialt arbete och interkulturella studier vid Mälardalens högskola. 

Titta på seminariet på Youtube

Så identifierar du desinformation och konspirationsteorier

Vilka krafter och mekanismer ligger bakom desinformation och konspirationsteorier? Vad gör dessa fenomen med oss och vårt samhälle? Detta seminarium ger oss tre olika perspektiv - från journalistiken, forskningen och expertmyndigheten.

Titta på seminariet på Youtube

KlimatHoppMötet 2021

Syftet med dagen var att sprida hopp och inspirera till förändring och få fler att ställa om till ett klimatsmartare sätt att leva.
Målet var att alla skulle gå från KlimatHoppMötet med minst en idé om förändring och med stärkt hopp om framtiden.

Titta på KlimatHoppMötets programpunkter på Youtube

Pengarna och livet - livsviktig kunskap?

Sparbanken Rekarne delade med sig av erfarenheter och frågeställningar på ekonomi i verkligheten. Professorer och forskare från Mälardalens högskola gav vetenskapens syn och reflektioner på bankens erfarenheter.

Titta på seminariet på Facebook

Fler föreläsningar från Mälardalens högskola

Här hittar du en lista med länkar till fler digitala föreläsningar från Mälardalens högskola. Mer information om föreläsningarna finns när du klickar för att titta. Du skickas då till Mälardalens högskolas webbsida.

Övriga programpunkter

Här ser du övriga programpunkter från Kunskapsfesten Eskilstuna 2021 som inte kan visas i efterhand. Vissa pågick enbart på en fysisk plats och vissa går inte att visa i efterhand.

Cecilia Hertz: Sveriges enda rymddesigner och "space broker"

Det är mer än 50 år sedan första människan landade på månen. Cecilia Hertz föreläser om vad rymdforskningen åstadkommit under den här tiden – men framförallt om hur framtidens samhälle tar form i rymden.

Emma Frans: Superaktuell epidemiolog om infodemi och att skilja vetenskap från trams

I den här föreläsningen hjälper Emma oss att undvika fallgropar i en värld som är drabbad av en infodemi med alternativa fakta, fejknyheter och faktaresistens.

Experimentverkstaden

Experimentverkstaden i Munktellmuseet var ett riktigt upptäckarmecka. Där fick nyfikenheten ta över helt och fullt. Olika stationer kunde provas på för att upptäcka experimentlusten i besökare i alla åldrar.

Medborgarforskning – vad är det och hur går det till?

Om medborgarforskning och Bostadsförsöket. En workshop där alla kunde vara med och forska i realtid på Kunskapsfesten.

Kunskapsbaren

Kunskapsbaren var en kombination av stand-up och samtal om forskning på ett roligt och lättillgängligt sätt. Den ägde rum på Eskilstuna Ölkultur med komikern, språkprofilen och programledaren Fredrik Lindström samt den lokala profilen Anna Bergfors. Medverkade gjorde även MDH-forskarna Cecilia Lindh, docent i företagsekonomi, och Emilia Rovira Nordman, lektor och forskare i marknadsföring och strategi.

Stormvarning Session

Ett tvärvetenskapligt samtal blandat med livemusik av Petra Marklund på Eskilstuna Ölkultur.

Invigning av Kunskapsfesten 2021

Samtal med Kunskapsfestens arrangörer och partners blandat med musikinslag av Angelina Pavanelli med band. På Eskilstuna Teater.

Inspirationspass för lärare

Idéer och inspiration till hur du kan utvecklas inom pedagogikområdet.

Tillväxtbaren – En samverkande afterwork med högskolan

AW på Eskilstuna Ölkultur för lokala företagare med spännande innehåll och underhållning där samverkan med Mälardalens högskola stod i fokus.

Kan onlinespel öka intresset för vetenskap och forskning?

Bekämpa pandemier i spelet Virus Fighter. Seminarium och workshop. Workshop: Kan onlinespel hjälpa till att öka intresset för vetenskap?

Kompetensgallerian: Studera eller byta yrke? Vi visar vägen till utbildning och nya möjligheter

Invididuella samtal med studie- och yrkesvägledare på plats och via telefon.

Visst finns det hopp! Om trender, scenarier, corona och annat elände

Magnus Hoppe, universitetslektor och forskare inom innovation, omvärldsanalys och entreprenörskap vi Mälardalens högskola bjöd på en reflekterande föreläsning.

Vad behöver vi för att må bra i ett allt mer digitalt klimat?

Ett samtal med Helena Tobiasson som är biträdande lektor och undervisar i interaktionsdesign med fokus på UX och designprocesser.

Möjligheter, myter och utmaningar kring elektrifiering

Ett panelsamtal med företag och forskare som berättar om sina lösningar inom energi, elektrifiering och elsystem.